Harmancık Köyü Nerede ve Hangi İlçeye Bağlı?
Harmancık Köyü Gümüşhane ilinde yer almakta olup, Gümüşhane Merkez Köyleri semtinde bulunan Harmancık Köyü Gümüşhane Merkez ilçesine bağlıdır.Harmancık Köyü haritası konumu ise 40° 26' 0.9240'' Kuzey ve 39° 38' 17.9556'' Doğu gps koordinatlarıdır. Harmancık Köyü bağlı olduğu Gümüşhane Merkez ilçe merkezine 14 kilometre mesafe uzaklıktadır. Harmancık Köyü Gümüşhane şehir merkezine mesafesi ise yaklaşık 32 kilometredir .
Cografi Konumu: Harmancık Köyü; il merkezinin doğusunda merkeze 25 km uzaklıkta olup iki tepe arasında yamaçta güne karşı kurulmuş şirin bir köydür, köyde çok harmanın olması ve köyün üst kısmının düzlük olmasından dolayı HARMANCIK ismini almıştır. Doğusunda Arzular beldesi, batısında Kocapınar ve Bahçecik, Tekke, güneyde Yeniyol, Pirahmet, kuzeyde Yitirmez köyleri bulunmaktadır. Köyümüz kırsal ve geniş bir araziye sahip olup ; Ali dağı, Kılıçkaya, Saz dağları gibi dağlar mevcuttur. Her ne kadar dağlık bir araziye sahip olsa da Hacının çevirmesi, Ahbunlar, Hıderlez gibi verimli arazilere sahiptir. Gümüşhane Organize sanayi Bölgesi: Köyümüzün güney kısmında, köyümüz sınırları içerisinde yer almaktadır. Ayrıca tarihi ipekyolu köyümüzün içerisinden geçmektedir. Köyümüz Trabzon-Erzurum karayoluna yakın olması nedeniyle ulaşım yönünden şanslıdır. Köyün doğusundan Arzular beldesine 3km, batısından Trabzon-Erzurum karayoluna 5km stabilize yol ile ulaşılmaktadır.
Geçim Kaynagı:Köyümüzde geçim kaynağı olarak, tarım ve hayvancılık başta gelir. Ayrıca azda olsa arıcılık yapılmaktadır. Yörede hayvancılık eskiye nazaran azalmış, insanlar kendi ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yapmaktadır. Yörede su olmayan yerlerde arpa, buğday, ve çavdar ekilir. Bahçeler, dere kenarlarında veya yamaçta seki biçimindedir. Sulama ise , gözeler önünde yapılan havuz veya göletlerde toplanan su ile yapılmaktadır. Bahçelerde ise elma, armut, dut, vişne, kiraz, kayısı, erik ağaçları , sebze olarak ise, patates, fasülye, mısır, domates, biber, salatalık, acur, kara lahana gibi sebzeler yetiştirilmektedir. Bitki Örtüsü: Köyümüzde karasal iklim özelliği görülmektedir. Yıllık yağış ortalamasının düşük olması, yıllık ortalama sıcaklıkların yüksek olması, kış mevsiminin uzun ve soğuk geçmesi sebebiyle yörede ağaç yetişmesini sınırlayan başlıca faktörlerdir. Yörede; söğüt, pir, ardıç, çam, meşe, pelit, yaban kavağı gibi ağaçlar yaygın durumdadır. Yörede eskiden yapılan bilgisizce kesim sonucu bir çok ormanlık arazi şimdi açık bir tepe veya çalılık şeklini almıştır. Son zamanlarda keçi besiciliği çok az seviyeye inmesiyle ormanlarımızda azda olsa bir gelişme , bir kıpırdama başlamış görülmektedir. Meyve bahçelerinde elma, armut, dut, vişne, kiraz, ceviz, kayısı, ahlat ve son zamanlarda ismi her yerde duyulur olan Gümüşhane'ye has olan ve köyümüzde kıraçlarda ve bahçe kenarlarında yetişen kuşburnu yemişi meşhurlarındandır.
Sosyal Yapısı: Köy halkının önemli bir kısmı İzmit ve İstanbulda ikamet etmektedir ayrıca yurt dışında özellikle Almanya'da ikamet eden köylülerimiz vardır. Gurbetellere çeşitli sebeblerle göç eden köylülerimiz yazın tatillerini özellikle köyde geçirmeleri köyümüze canlılık getirmektedir. Köyümüzün nufusu kışın 55-60 iken yazları 110- 120 kişiye ulaşmaktadır. Köyümüzün nufusu altı sülaleden oluşmaktadır bunlar Ata'lar, Ateş'ler, Koçlu'lar, Kökçan'lar, Şahin'ler ve Varol'lardır.